Skiltskolen

Signtronics skiltskole

Ved valg av skilt finnes det en rekke ting å tenke på. Vi vil her forsøke å gi deg en guide til det optimale skiltet i forhold til dine ønsker. Avsnittet til høyre hjelper deg når du stiller deg selv og kunder et antall spørsmål.

Opplyst eller ubelyst

Syns man ikke, fins man ikke.

Må skiltet syns tydelig når det er mørkt eller rekker det med et ubelyst skilt med refleksfolie?

Skal omgivelsene også lyses opp av skiltet kan vi for eksempel integrere spotlights eller downlights i et entré-skilt.

Inne eller ute

Trenger man byggetillatelse?

Skilter som skal henges utendørs må ha byggetillatelse. Innendørs er det ingen krav til godkjenning.

Farge og maling

En verden full av farger.

Vi kan skaffe de fleste farger. Vi har alle standard RAL-farger i pulverlakk. Vi kan også levere våtlakkering i ønsket farge i henhold til for eksempel NCS-systemet. Angi aldri lakkeringsfarge i PMS da dette er et fargesystem som er tatt fram av den grafiske bransjen og går derfor ikke å oversette direkte til RAL eller NCS.

Farge, plast og folie

Uendelige muligheter

Akryl og folier går å få i et flertall ulike farger og mer eller mindre transparente. Til og med ufargede folier finnes i for eksempel frostet utførelse.

Lesbarhet

På hvilken avstand skal skiltet kunne leses fra?

Skal skiltet syns på lang avstand bør du velge en enkel og lettlest font med tydelige kontraster mellom tekst og bakgrunn. Tips for riktig størrelse er å gange teksthøyden i cm med 200 som gir leseavstand i cm i henhold til SIS (Svensk Industri Standard) For eksempel 10cm høye bokstaver gir 10 x 200 = 2000cm = leseavstand på 20 meter.

Blå lysende bokstaver bør unngås da teksten flyter sammen for øyet. Vil kunden absolutt ha blå bokstaver så foreslå en lysende outline som endrer lesbarheten dramatisk. Eller gå for et synlig neonrør i profil 1 eller 2.

Ved kort avstand (bykjerne, gatemiljø, innendørs) kan man mye friere velge font og farge. Man kan også gå for en «mykere look» i form av profil 3 med coronaeffekt.

Lys

Lys er en vitenskap i seg selv.

Fordelene med LED er framfor alt meget lavt strømforbruk. Bare ca en tiendedels strømforbruk i forhold til et lysrør. Levetiden er opp til 50 ganger et lysrør. Miljømessig er LED i særklasse mot lysrør da de ikke inneholder kvikksølv. LED finnes i rødt, grønt, blått, gult, oransje, hvit og varmhvit.
Også nyanser av disse basefarger forekommer. Neon, se pdf-blad for informasjon.

Lysstyrke

Hvor sterkt må et lysskilt lyse?

Sitter skiltet inne i for eksempel et kjøpesenter så bør skiltet ha en ganske kraftig lysstyrke for å syns sammen med de opplyste omgivelsene.

Lysstyrke er en stråling fra skiltet som man kan måle hvor mye lys som stråler ut i en viss retning fra en lyskilde. SI-enheten for lysstyrken er candela og har symbolet cd. En stearinlysflamme med en diameter på 25mm har en lysstyrke på ca 1 cd.

Om en lyskilde stråler ut lys av en konstant lysstyrke over en viss romvinkel er den totale lysstrømningen lik med lysstyrken ganger romvinkelen. Den totale lysstrømningen måles i lumen. Denne lysstrømningen gir opphav til en belysning (illuminans) som måles i lux (lumen / kvadratmeter) og som kommer an på den orientering og det avstanden den flaten har som treffes av lysstrømningen.

Materialvalg

Kunnskap for bedre valg av materialer.

Den billigste platen for skiltproduksjon er pulverlakkert eller eloksert aluminiumsplate. Rustfri plate gjør skiltet ca dobbelt så dyrt som om det ble laget i aluminium.

I aggressive miljøer som for eksempel i nærheten av saltvann bør man bruke syrefaste rustfrie plater som er enda dyrere enn rustfrie plater, men som kreves for å beholde livslengden på skiltet.

Miljø

Hva bør man tenke på i forhold til miljøhensyn?

Vi bruker for det meste aluminiumsplater. Vi lakkerer disse med pulverlakk uten løsemidler.
Lysrør er den lyskilden som bruker mest strøm. Disse er til 99,9% på vei bort fra oss som skiltprodusent. Deretter følger neonrør og så LED. Med tanke på gjenvinning blir aluminium levert som metallsøppel. Lysrør og neonrør er spesialavfall da begge disse inneholder kvikksølv. LED leveres sammen med elektronisk søppel.

Omgivelsene

Hvordan påvirker skiltet omgivelsene?

Skal skiltet stikke seg ut eller skal det smelte inn?

Finnes det regler for forskjellige eiendommer om hvordan skiltet skal se ut?

Flere kommuner har tatt fram et skiltprogram for å skape en mer enhetlig skilting i sine bykjerner.

Pris

Hvilken skiltprofil passer deg best?

Det finnes mange alternativer å velge mellom.

  • Foliert plateskilt som kan enten være ubelyst eller belyst med eksterne lyskilder.
  • Lysskilt med akrylfront, utfrest platefront med bakenforliggende akryl eller profil L10.
  • Neonskilt i forskjellige profiler (også LED-neon)
  • LED-skilt i forskjellige profiler.

Størrelse

Størrelsen har betydelse.

I vår produksjon bruker vi i hovedsak aluminiumsplater. Platene har visse maksmål som er bra å kjenne til for å få best mulig økonomi i produksjonen. Standardmål på aluminiumsplater er
2500 x 1250mm og 3000 x 1500mm.

Akrylen har som standardmål 2500 x 1250mm og 3050 x 2030mm. Om man holder seg til disse standardmål får man best økonomi på skiltet. Da stammebredden på visse skilt-tekster eller logoer er veldig tynne må teksten «fetes opp noe» på grunn av produksjonstekniske grunner. Tommelfinger-regelen her er minst 35mm stammebredde. Skal man under dette målet blir vi nødt til å gå over til ST-profiler.

Vi bruker informasjonskapsler for å få nettstedet til å fungere godt for deg.
Ved å fortsette å surfe godtar du at vi bruker informasjonskapsler. Hva er informasjonskapsler?